Helena Hafthorsdottir Lindheim og Knut Kittil Lindheim ser frem til å undersøke hvilke utviklingsmuligheter som ligger foran dem når de snart overtar en slektsgård i Rollag Kommune.

– Begge har helt eller delvis vokst opp på gårder, og sammen har vi alltid vært innstilte på at gårdsliv var det riktige valget for oss. Innstillingen bærer selvsagt preg av det faktum at Kittil har hatt odelsrett på gården Søre Risteigen i Veggli, og vi dermed har vært så privilegerte å faktisk kunne skape gårdslivet vi drømmer om.

Rollag – et sted å føle seg hjemme

Gården eies i dag av moren til Kittil og har vært bosted til besteforeldrene hans i nesten 70 år. Bestemor bor fremdeles på gården, men har nå flyttet inn i et nyrestaurert kårhus, mens Helena og Kittil har flyttet inn i hovedhuset. De planlegger å kjøpe og ta over gården i løpet av de neste par årene.

– Det betyr ikke at vi nødvendigvis hadde flyttet til en hvilken som helst gård på et hvilket som helst sted, bare for gårdslivet. Vi opplever at numedøler, og kanskje rollinger spesielt, tar det litt mer med ro enn hva folk gjør mange andre steder i Norge. Selv om vi ikke har bodd her i mer enn en måned føler vi oss hjemme allerede, og gleder oss til å bli kjent med både Rollag og rollinger, og Numedal for øvrig, sier Helena.

Paret gleder ser for seg at mulighetene for slektsgården er mange, og gleder seg til å se nærmere på alle aspektene.

Dyrking av matsopp

– For oss er mulighetene nærmest uendelige, da det ikke har vært drift på gården i mange tiår. Det vi tar over er selve bygningene og eiendommen, og så står vi fritt til å gjøre så å si akkurat det vi har lyst til, sier Helena.

I sommer skal paret teste ut hvordan det fungerer å dyrke gourmet matsopp i Veggli. Det er ikke så mange som driver med det i Norge, og paret mener at det ligger et potensiale der.

– Vi skal også bygge videre på tradisjonen til bestemor, og åpne en ny gårdsbutikk i låven så fort vi kan. Vi kommer så garantert til å dyrke grønnsaker, både til eget bruk og for salg i gårdsbutikken. Vi skal også undersøke interessen hos hyttefolk for andelsgård, hvor tanken er at du kan leie en del av jordet vårt til å dyrke egne grønnsaker. Mange hytteeiere bor i byen og har ikke tilgang til jord til matdyrking. Hvis det viser seg å være interesse for dette så setter vi i gang så fort som mulig, sier Helena.

Yoga- og velværegård

Helena og Kittil er også utdannede yogainstruktører, og har undervist yoga i Bø i mange år. Den store drømmen er å bygge en yoga- og velværegård, med både overnatting og servering. Et helhetlig konsept, med tilbud til lokale innbyggere, turister, hyttefolk, forbireisende og muligens bedrifter, da med tanke på kurs/konferanse.

– Vi ønsker å lære folk å kjede seg, og tror gjestene våre vil sette pris på fri fra presset om å være alltid tilgjengelig og påkoblet. Vi skal ta dem med ut i naturen, gjøre yoga, meditere, servere god og sunn mat, tilby aktiviteter og kurs i f. eks. smiing, veving og annet håndarbeid, lære deg å bruke planter i mat, lage dine egne skjønnhetsprodukter, etc. Det er en rekke personer, lag og bedrifter i Rollag som vi ser for oss å kunne samarbeide med, og gleder oss til å sette i gang. Det blir spennende å se om vi ender opp med en yoga- og velværegård, eller noe helt annet, avslutter Helena.